top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıKemal HORZUM

SEO Nedir ?

Güncelleme tarihi: 6 Mar 2022

SEO, Search Engine Optimization kelimesinin kısaltılmasıdır. Kelime anlamı olarak da “Arama Motoru Optimizasyonu” demektir.



Kısaca SEO ne işe yarar dersek; ücretli olmayan ve arama motorlarında üst sıraya çıkmayı sağlayan bir optimizasyon türüdür. Bu sıralamalarda üste çıkmak için web sitenizin trafiksel kalitesi, trafik sayısı ve markanızın trendi oldukça etkilidir. Yalnızca birinin karşılanması çoğu zaman yetersiz olacak iken tamamını karışılıyor olmak gerekir, Google’da ya da herhangi bir arama motorunda üst sıralarda yer almak için. Bir başka şekilde ifade edebilmek adına durumu şöyle açıklayabiliriz:

SEO yaparak yani arama motoru optimizasyonu yaparak, web sitelerinin arama motorlarında daha kaliteli, daha yüksek ve daha iyi performanslı gösterebilmek adına yapılan çalışmaların tümüdür. Yalnızca bir işleme ağırlık vermek ya da istenen koşulların yalnızca birini tam anlamıyla karşılamak yeterli, verimli ve uzun vadeli olmayacaktır. Bu noktada kaliteli içerik, istikrarlı bir çalışma, sabır ve özen ile başarmak mümkün olacaktır.

SEO yaparken amaç bilindiği üzere, arama sonuç sayfalarında üst sıralarda yer almaktır. Bu sıralamalara ulaşmak ama daha da önemlisi bu sıralamayı sürekli olarak benzer düzeyde tutmak için sürekli bir çalışma gerçekleştirilmelidir.

Google, SEO ya da diğer tüm arama motorları sürekli gelişen sistemlerdir. Teknolojiye doğrudan bağlı olan ve gelişim süreçlerinde buradan beslenen arama motorlarındaki gelişmeler, iyileştirmeler hala sürmektedir. Her zaman kullanıcı odaklı olan ve kullanıcının talebine göre gelişme gösteren arama motorlarının istekleri ve dikkat ettikleri de bu noktada değişkenlik ya da çeşitlilik gösterebiliyor. Bu değişkenliğe ve çeşitliliğe tam anlamıyla uyum göstermek, hızlı aksiyon almak ve güncel kalmak en önemli kıstastır.

SEO Çalışması Neden Gereklidir?

SEO ‘nun yani arama motoru optimizasyonunun amacı; Google ya da benzer arama motorlarında doğal, organik ve herhangi bir ücret ödemeksizin üst sıralarda yer almaktır. Belirlenen ya da istenen kelimelerde, sizi doğrudan anlatan kelimeleriniz üst sıralarda yer almak, işin uzmanı olduğunuzu göstermek ve her zaman en hızlı ulaşılabilir olmak için üst sıralarda yer almanız çok önemlidir. Bunu inorganik bir şekilde reklamlar ile birlikte sağlamak da mümkündür. Ancak organik gelen trafiğin kalitesi daha yüksek ve maliyeti de oldukça düşüktür.

Üst sıralarda yer alan web siteleri her zaman daha fazla tıklama alır. Hatta öyledir ki ilk üç sıralamada yer alan web siteleri bile kendi aralarında büyük farklar yaratarak tıklama alırlar. Pek çok kimse ilk sıralarda tüm aradığı sonuca ulaşıp diğer sayfaları ziyaret etme ihtiyacı hissetmiyor. Bu nedenle de kullanıcıyı, ziyaretçiyi yada potansiyeli müşteriyi o anda yakalamak oldukça önemlidir.

SEO fazla ziyaretçi almanın yanı sıra aslında kaliteli, nitelikli ve potansiyel müşterilere ulaşabilme açısından da oldukça önemlidir. Sürekli olarak ilk sırada olduğunuzda her bir tıklama başına ya da gösterim başına bir maliyet ödemeyeceğiniz için sürekli olarak gösterimde ancak bunun için bir maliyet ödemiyor olacaksınız. Üstelik kaliteli ziyaretçiye daha hızlı ulaşabilecek ve kitlenizi daha da büyük oranlarda arttırabileceksiniz.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?


Arama motorları sonuçlarını belirleyen en belirgin faktörlerden biri de alaka düzeyi, güven ve uzmanlık seviyesidir. Pek çok faktör vardır ve tümü birbirini etkiler düzeydedir. Ancak güven, uzmanlık ve alaka en önemli kıstaslardan ve belirleyici durumlardan biridir. Bu sinyalleri okumanız, anlamanız ve aksiyonlarınızı buna göre almanız sitenizin kalitesini, yükselme hızını doğrudan etkileyecektir. Google ‘u ve geçmişini inceleyecek olursak karşımıza her zaman kullanıcı odaklı çalışmaları çıkacaktır. En temel başarasını her zaman buna bağlayan Google bu sırrını kullanıcılarından saklamıyor ve web sitelerini her zaman bu yönde optimize etmelerini tavsiye ediyor.


SEO İçin Anahtar Kelimenin Önemi


Google ‘da ya da herhangi bir arama motorunda her kelimede üst sıralarda yer almak mümkün ve doğru değildir. Sizi anlatan belli başlı kelimeler olmalıdır. İster sektörünüzü, ister yaptığınız işlemleri anlatan birkaç anahtar kelime ile kendinizi kısaca ifade edebilirsiniz. Anahtar kelimeler sizi arayacak kullanıcıların karşısına direkt olarak çıkmanızı sağlayan kullanıcı ile aranızdaki bağı kuran ilk adımdır. Bu nedenle de seçeceğiniz kelimeler oldukça önemlidir. Hem sizi yansıtması, sıklığı, rekabeti ve sizinle olan alakası oldukça önemlidir. Sizi, web sitenizi işlerinizi, ürünlerinizi, hizmetinizi anlatan kelimeleri bulmak için iyi bir çalışma yapmalı ve tüm SEO çalışmalarınızı bu kelimeler üzerine kurmalısınız.

33 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page